De druiven zijn zuur

DSC01443

De druiven zijn zuur

 

acryl op doek, klei ondergrond, formaat 40*30 cm , jaar 2012

maandag 20 augustus 2012

 
FACEBOOK-FLOP
DOET PENSIOENFONDSEN PIJN
Nederlandse institutionele beleggers hebben de nodige klappen gekregen als gevolg van de Facebook-flop op de beurs. Bij pensioenfondsen van ambtenaren en zorgpersoneel zijn miljoenen euro’s verdampt.
 
http://www.capitis-mundi.com/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/anchor/img/anchor.gif); padding: 0px; margin: 0px; color: rgb(181, 161, 105);”> 

Alle waarschuwingen voor de hoge prijs van het aandeel en de hype rond het beursavontuur van Facebook ten spijt, zijn professionele Nederlandse beleggers massaal ingestapt. En dat hebben ze geweten.  

Facebook maakt op zijn zachtst gezegd de verwachtingen nog niet waar. Afgelopen week belandde de koers op een laagterecord vlak boven de 19 dollar per aandeel. Daarmee is de halvering in waarde bijna een feit: Facebook ging half mei onder massale belangstelling nog voor 38 dollar per aandeel naar de beurs.

De IPO-sof van het sociaal mediaconcern heeft niet alleen Californië – de thuisstaat van het mediaconcern van Mark Zuckerberg – nog armer gemaakt. Ook Nederlandse ambtenaren zijn fors in hun pensioen geraakt, zo wijst onderzoek uit van Het Financieele Dagblad naar hun Amerikaanse beleggingen.

Waarde gehalveerd
Zo had een onderdeel van hun pensioenuitvoerder APG eind tweede kwartaal 330.500 aandelen Facebook ingekocht, zo blijkt uit bestudering van het FD naar de bij Amerikaanse toezichthouders gedeponeerde gegevens. Destijds was een  pakket van deze omvang bij de beursgang nog 12,6 miljoen dollar waard. Inmiddels is die waarde gehalveerd, zo constateert het FD.

De druiven zijn eveneens zuur voor zorgwerknemers bij pensioengigant PGGM volgens de zakenkrant. Die konden eind tweede kwartaal op 316.226 aandelen Facebook-aandelen bogen. Dit hele pakket is bij de huidige koers nog maar 6,3 miljoen dollar waard.

Woordvoerders van de pensioenfondsen onthouden zich van inhoudelijkcommentaar over individuele beleggingen. Tegenover het FD willen ze dan ook niet zeggen of de aandelen voor de hoofdprijs zijn gekocht en of het pakket nog in bezit is.

Pensioenen Shell-werknemers
De Facebook-flop in Nederland raakt niet alleen ambtenaren. De beheerder van de pensioenen van Shell-werknemers had eind juni voor bijna 2 miljoen aandelen Facebook in bezit ofwel 61.472 stuks.

Andere Nederlandse bedrijven met mogelijke Facebook-averij zijn Robeco, zo heeft het FD uitgezocht. De Financiële instelling uit Rotterdam had eind juni voor minstens 250.000 aandelen in bezit met een totale waarde van 7,8 miljoen dollar. Relatief bescheiden pakketten aandelen Facebook waren eind juni in handen van Rabobank (6459 stuks), Delta Lloyd (8468 stuks) en ING Investment Management (24.248 stuks).

Tegelijkertijd constateert het FD dat het Facebook-verlies gering is in vergelijkingmet het totaal geïnvesteerde vermogen van honderden miljarden euro’s door de Nederlandse pensioenfondsen. Zo mag APG zich fortuinlijk prijzen als bezitter van meer dan 1,5 miljoen aandelen Apple. Het aandeel van het door Steve Jobs nagelaten concern sloot vrijdag op het hoogste punt ooit. Daarmee is het belang van APG goed voor ruim een miljard dollar.

(L)

Bron :Het Financieele Dagblad 
 
 
 
 
 
 

CPB-cijfers: tienduizenden gezinnen leveren flink in


reageer/ bekijk reacties (17)

Vele tienduizenden huishoudens leveren de komende jaren stevig in, meer dan tien procent. Met name bij gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan relatief veel mensen er pijnlijk op achteruit.Dat blijkt uit de data die RTL vandaag van het Centraal Planbureau ontving. In totaal gaat het dan om 60.000 koopkracht-berekeningen.De enorme hoeveelheid koopkrachtberekeningen bevestigen het beeld dat de afgelopen dagen ontstond. De komende jaren zijn er grote groepen die gaan inleveren.

Tegelijkertijd zorgt het beleid van het kabinet Rutte-II ervoor dat evenveel mensen op vooruit gaan. Opvallend is dat de wens van de PvdA om de kwetsbare groepen te ontzien, lang niet altijd slaagt. Bijvoorbeeld bij mensen met een utikering staan soms dikke minnen.

Hoeveel mensen gaan er hoeveel op achteruit?

Koopkracht in 2017   Aantal huishoudens 
Meer dan 15% erop achteruit 36.180 huishoudens
Tussen de 10% en 15% erop achteruit 97.042 huishoudens
Tussen de 10% en 5% erop achteruit 811.029 huishoudens
Tussen de 5% en 0% erop achteruit 2.486.324 huishoudens
Tussen de 0% en 5% erop vooruit 3.439.468 huishoudens
Tussen de 5% en 10% erop vooruit 338.630 huishoudens
Tussen de 10% en 15% erop vooruit 63.693 huishoudens
Meer dan 15% erop vooruit 55.777 huishoudens

Bron: CPB

Iets minder dan de helft levert in

Van alle 7,5 miljoen huishoudens gaat net iets minder dan de helft er op achteruit. Voor bijna een miljoen huishoudens zullen de druiven zuur zijn: zij gaan er meer dan 5 procent op achteruit.

En binnen die groep zijn er ook nog de pechvogels: 133.000 huishoudens gaan er meer dan 10 procent op achteruit. Uiteindelijk kom je zo bij 36.000 huishoudens die er zelfs 15 procent of meer op achteruit gaan. Ongeveer tweederde van die huishoudens zijn mensen met een pensioen, een kwart heeft een uitkering. Kijk hier voor de precieze berekeningen.

Download gratis onze app 365: Nieuws, Boulevard & Magazine voor iPad en Android

Reageer / bekijk reacties (17)